Estem vivint un punt d'inflexió històric, que ens empeny a redefinir la nostra relació amb la natura i amb la construcció que fem de la nostra realitat. Els efectes de la pandèmia han vingut per quedar-me; provocant la impotència d'un sistema sota amenaça terrorista, i l'efecte surrealista d'una quarantena global. Aquesta crisi ha provocat seqüeles que ens obliga a pensar i accelerar el nostre futur en resposta a la crisi.

En aquesta voràgine del futur, em pregunto com les narratives covid accelerar la transformació de les dimensions de la "realitat" i "natural"; i quins poden ser els seus efectes en l'escenari de futures promeses que desafien el que entenem per'l'humà'i les condicions de possibilitat d'un tema.

El natural

En les conferències de premsa es mostren uniformes militars, es declara l'estat d'alarma i la manca de control dels Estats es torna palpable. Tota aquesta narració crea l'efecte: "la guerra contra el virus", que mobilitza un discurs de guerra posant l'undoitical de la natura en el lloc de l'enemic; la tàctica amb què responem és tecnològica, de control i higiènica.

"Contra el temorant món fora un només pot defensar onesefied per qualsevol forma d'allunyament si pretén resoldre aquest problema només per a si mateix. Hi ha, per descomptat, una altra millor manera: passar a atacar a la natura i sotmetre'l a la voluntat de l'home, com a membre de la comunitat humana, utilitzant la tècnica liderada per la ciència; per tant, treballes amb tothom per al benestar de tots "

Freud, com si hagués escrit enmig del confinament, al·ludeix també a la higiene com a símptoma de civilitzar la neurosi: "ni tan sols ens sorprenen quan algú ve a establir el consum de sabó com a índex de cultura". La idea que la natura amenaça la nostra condició de civilitzadora es reforça amb explicacions de l'origen del virus com a producte d'hàbits alimentaris que per a Occident estan més a prop de la natura.

Podem resumir aquesta posició amb la frase: "la naturalesa és el major bioterrorista", que sento un científic dir que jo veig un documental sobre covit. Aquestes narratives d'atac i dominació emfatitzen la posició que s'enfronta al natural a l'humà que després es reprendrà per pensar en la seva rellevància en escenaris de futur.

Paral·lelament a la posició de la guerra enfront del covid, es senten altres veus que polvoritzen les xarxes socials. Amb el to de "et vaig dir així", la crisi ens recorda com "irresponsable" estem amb el nostre planeta. Des del confinament hem presenciat a la xarxa la fantasia d'un món sense humans, amb dofins a Venècia i els salvatges que prenen les ciutats. Això provoca un impuls ambientalista, fent covid el precedent d'una crisi global que no atenem malgrat les advertències.

En ambdós casos, els discursos de la guerra i el medi ambient ens situen en una posició contra el natural d'una distància prudent, civilitzada, higiènica, dominació o de protecció. Aquesta bretxa entre els comptes humans i naturals per a un paradigma que no respon als reptes d'una època quan l'artificial i el virtual requereixen altres categories per entendre la nostra realitat.

Realitat

No és una tasca fàcil de definir el que entenem per "realitat". És per això que em permeto un lliscament de rigor per entendre la realitat de la nostra vida quotidiana efectiva; com el que organitza la nostra experiència material i subjectiva d'estar en el món.  Si deixem de pensar en els efectes que la pandèmia ha tingut sobre com percebem el món, és evident reconèixer el paper del virtual en la vida quotidiana del confinament. Durant el confinament, la modalitat Online es torna més natural a l'organisme, que per a molts, ha provocat una reinvenció de l'ús d'Internet. Això es nota quan les videotrucades, una mica incòmodes al principi, perden la representació d'una trobada simulada per sentir-se més "reals". Aquesta experiència demostra que la realitat té una estructura fictícia, i serveix d'avantcambra per replantejar-se l'aparent oposició entre allò virtual i allò real.

Paral·lelament a aquest fenomen de la realitat virtual, el covid també ha provocat una acceleració de l'ús tecnològic amb les pràctiques de control biopolítiques. Aquest efecte s'acompanya de l'avanç de l'estat de l'alarma a l'estat de vigilància, provocant la necessitat d'adoptar passos bioètics per guanyar la carrera al virus.
A aquestes narratives futuristes de la trobada virtual, i el control digital, s'afegeix a la de la manipulació del cos, el que provoca un gir en els goznes que sostenen la nostra realitat. Prendre, per exemple, el cas dels avenços en l'edició genètica, que es veuen com una possible tècnica per combatre el virus. Aquesta tècnica és un salt tecnològic ja assolit, de manera que aquesta acceleració es produeix sobretot en l'àmbit Bioètic. Això implica que la pandèmia podria ser un catalitzador privilegiat que els empeny a arriscar-se a l'experimentació i acabar amb l'usuari en l'era de l'edició genètica humana. Aquest escenari ens porta a projectar-nos en el futur del transhumanisme imminent.

Un nou paradigma?

El posthumà desborda l'estat natural del cos, i el digital trenca la condició material de la realitat. No hem de viatjar al futur per advertir que necessitem un canvi de paradigma que d'una altra manera organitzi la nostra realitat social i la relació que tenim amb la natura.

La crisi covid ens projecta cap a les paradoxes futuristes, que ens ajuden a ser conscients de l'obsolescència programada que l'oposició entre allò natural i allò artificial, així com en la nostra concepció antagònica entre allò real i allò virtual. Quins nous paradigmes serien possibles si trenquem amb els models dualistes que recolzen les nostres identificacions com a individus, i com a espècie?

Santiago Rueda M

santiagoruedam.com